Echo Valley Visitor Reception Centre

An existing youth detention centre was re-purposed into a warm and inviting visitor reception and interpretive centre for Echo Valley Provincial Park.

The inspiration for the building concept comes from the history of the park, as well as the beauty and legend of Qu’appelle Valley. Our design team sought to bring beauty to the existing building by introducing the exterior trellis, as well as the laser cut weathering steel sculpture which showcases the abstracted beauty of the hills and valleys etched and formed by the glacier’s centuries ago. We utilized natural materials that would age with time, while also withstanding the Saskatchewan climate.

In order to acknowledge that the Echo Valley Provincial Park Visitor Reception Centre is located on Treaty 4 territory, our design team created an interactive sculptural element to be located between the main reception centre and the secondary building. This sculpture consists of a circular stamped concrete pad, with 13 large stones placed around the diameter of the circle. Each stone represents one of the First Nations Chief who signed the original Treaty 4 document on September 15, 1874.  An explanatory plaque will be placed within the circle to tell the history and story of Treaty 4.

The Echo Valley Visitor Reception Centre is a design project inherited by 1080 from Mitchell Architect Ltd., Walker Projects, and Bespoke Interior Design.